úterý 29. září 2015

Kroměříž - září 2015

Ó svatý Václave, vévodo české země... na tvou počest jsme si s Bětuškou v letošním roce udělali celodenní výlet do Kroměříže. Z Brna je to, co by kamenem dohodil (cca 70 km). Nemáme dálniční známku, ale ve svátek je provoz takřka nulový a tak je cesta po okrscích příjemná a pohodlná. Dokonce jsem po dlouhé době otestoval GPSku v mobilu, která nás dovedla bez problémů do cíle. Parkujeme přímo v centru, ve státní svátky je to zdarma, a před obědem zvládáme návštěvu prvního klenotu tohoto města - Arcibiskupský zámek a Podzámeckou zahradu.

V obou případech se jedná o památky zapsané v seznamu UNESCO a hned po prvních krocích je vidět proč. Nejsme sice historičtí fajnšmejkři, ale v parcích, zahradách a jiných přírodních komplexech se přímo vyžíváme. Kdybychom neměli naplánovaný oběd v centru města, zahrada i počasí vyloženě vybízelo k romantickému pikniku. Trousíme se sem a tam a když už máme dost, jdeme rychlým krokem k Velkému náměstí, kde jsme před hodinkou zmerčili několik restaurací. 







Nikde neměli venku vystavené menu, tak nakonec vybíráme čistě podle prvního dojmu podnik "Pizzeria restaurace U Zeleného stromu". Příjemná menší restaurace s velkým výčtem jídel (což by u Pohlreicha asi neprošlo) a s skvělou obsluhou se ukázala jako dobrá volba. Proto když máme po siestě, vyrážíme dál spokojeně dál. V rámci Arcibiskupského zámku se můžete jít podívat na zámeckou věž, odkud je pěkný výhled na centrum města (vstupenka stojí 50,- Kč). Odtam uvidíte třeba radnici, informační centrum, nebo většinu rozlehlé Podzámecké zahrady. 


Dalším kouskem do parády je Květná zahrada, která je z Velkého náměstí vzdálená asi 1 km a po cestě je možné vidět kostel sv. Mořice, Arcibiskupské gymnázium nebo kostel sv. Jana Křtitele. Vstup do Květné zahrady je taktéž zpoplatněn, 70,- Kč za osobu, ale ta podívaná za to stojí. Obrovský komplex všemožných typů zahrad je možné absolvovat na vlastní pěst, zaplatit si průvodce a nebo na socku počkat, přifařit se k nějaké skupince a nenápadně splynout s davem. My jsme zvolili první možnost, protože ta ženská byla tak strašně ukecaná, že bysme tam snad dostávali výklad ještě teďka. Za zmínku stojí hlavně terasa, ze které se dají dělat super selfíčka a potom jahodové kopečky nebo králičí hora, kde se opravdu prohánějí králíci. Jelikož je krásně, relaxujeme nějakou chvilku na lavečkách a potom se odebíráme zpět do centra k autu. 




V Kroměříži je jistě hromada dalších památek a jiných vyžití, ale nám to pro dnešek stačilo a i když se to nezdálo, strávili jsme ve městě víc jak 6 hodin. Proto je čas frčet domů a po cestě se ještě zastavit na zaslouženou kávičku. Fotky máme, zážitky taky. Tentokrát jsme nemuseli nikam zběsile na poslední chvíli běžet, takže propocený trika si střihneme zas někdy jindy. Finální slovo? Doporučujem!


Žádné komentáře:

Okomentovat